Aktivnosti

Naš najznačajniji projekat je rekonstrukcija i obnova jedinstvenog spomenika “Kipovi” kraj puta Ruma-Irig, počev od inicijative, preko nalaženja partnera, do novčanog učešća u finansiranju radova. Reč je o spomen obeležju koje su Rumljani podigli 1796. godine u znak zahvalnosti što je Ruma pošteđena od kuge koja je prepolovila broj stanovnika Iriga i još nekih fruškogorskih mesta. Partneri kluba u tom poslu bili su Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vlade APV, Opština Irig i Udruženje likovnih stvaralaca Rume.

Redovne godišnje aktivnosti:

Nagrada za Đaka generacije rumske gimnazije (besplatno letovanje za 2 osobe). Akcija traje od 2007. godine i do sada je nagrađeno 9 najboljih učenika Gimnazije, jer su u dva navrata po dve učenice iz generacije ravnopravno ponele tu laskavu titulu.

Glavna nagrada za sveukupnog pobednika “Takmičenja solo pevača Nikola Cvejić” počev od 2008. dodeljivali smo dve nagrade najboljim izvođačima operskih arija, a od 2010. dodeljujemo glavnu novčanu nagradu sveukupnom pobedniku takmičenja.

Prikupljanje odeće i obuće za ugrožene stanovnike rumske opštine

Učešće na manifestaciji “Sremski kolač”

Učešće na manifetaciji “Rumska jesen” (na obe manifestacije na štandu Rotari kluba, u vidu afirmacije našeg pokreta, delimo besplatno brojnim zainteresovanim posetiocima hleba, masti i paprike).

Likovna kolonija i aukcija slika, organizovanje jednodnevnog druženja sa slikarima iz rumskog udruženja čiji radovi se prodaju na aukciji koja se redovno organizuje na obeležavanju godišnjice čarterovanja, a prihod se koristi za aktuelne akcije.

Ostale aktivnosti

Jedna jabuka za svako dete – darovanje jabuka iz Vulinovog voćnjaka za svakog mališana u vrtićima u Rumi, Irigu i Pećincima i za decu ometenu u razvoju u Sremskoj Mitrovici.

Darovanje mobilnog EKG aparata Gerontološkom centru “Srem”

Darovanje Pulsnog oksimetra Pedijatrijskom odelenju Doma zdravlja Ruma

Dodela Lap-top računara i prateće opreme odličnom studentu elektrotehnike iz hraniteljske porodice.

Dodela Lap-top računara sa posebnim softverom i pratećom opremom članu Saveza slepih i slabovidih u Rumi koji je nastavio školovanje u Americi

Dodela računara i prateće opreme Savezu paraplegičara Srema sa sedištem u Rumi

Nabavka kućnog aparata za Dnevni boravak romskih mališana pri OŠ “Ivo Lola Ribar”

Novčana podrška akciji Bajkera “Novogodišnji poklon za svako dete”

Dodela ćebadi Savezu paraplegičara Srema (60 kom.)

Dodela ćebadi Dnevnom boravku za decu ometenu u razvoju (30 kom.)

Dodela ćebadi Predškolskoj ustanovi “Poletarac” u Rumi (105 kom.) akcije dodele ćebadi realizovane su u saradnji sa bratskim Rotari klubom Dunav Beograd.

Rekonstrukcija spomen obeležja “Krilo” – potpuna rekonstrukcija spomen obeležja na mestu na kojem se potkraj Drugog svetskog rata nalazio improvizovani aerodrom sa kojeg su poletali naši i ruski avioni koji su učestvovali u završnim operacijama oslobodjena zemlje.

Učešće na manifestaciji “Jesen stiže dunjo moja” u selu Jazak.

U proteklom periodu uspešno smo organizovali:

Distriktni TRF seminar u Rumi

Susret sa članovima Rotari klubova sa Kipra – na susretu su bili članovi Rotari klubova Beogradski centar, Čukarica, Inervil, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Stara Pazova i Ruma i članovi Rotari klubova NIkezija i Larnaka.

Zajednički sastanak Rotari klubova Loznica, Valjevo, Šabac, Sremska Mitrovica, Stara Pazova i Ruma – sa ciljem pokretanja akcija na širem planu.

Skup na temu Doniranja organa – organizovan u saradnji sa Domom zdravlja Ruma i Donorskom komisijom Bolnice Sremska Mitrovica kojom prilikom su dodeljene 34 donorske kartice.

Bratimljenje Rotari kluba Dunav Beograd i Rotari kluba Ruma

Izuzimajući projekat “Kipovi” za koji je najveći deo sredstava izdvojio pokrajinski sekretarijat za kulturu Vlade APV, a preostali deo Rotari klub Ruma i Opština Irig, ostale aktivnosti su najvećim delom finansirane isključivo sredstvima Rotari kluba Ruma.

Projekti u fazi realizacije

Rekonstrukcija i vraćanje na nekadašnju lokaciju Francuskog krsta – reč je o krstu koji je početkom 19-tog veka podigla Rumljanka Eva Nagel u spomen na Napoleonove vojnike koji su posle bitke kod Asperna 1806. godine doveden u Rumu kao zarobljenici da bi njih 30 ubrzo umrlo od nepoznate bolesti. Krst, koji je narod prozvao Francuski, bio je podignut na mestu na kojem su ovi vojnici sahranjeni, da bi zbog širenja grada bio sklonjen u portu Katoličke crkve. Rumski klub je organizovao akciju da se ovo spomen obeležje obnovi i postavi i postavi u blizini nekadašnje lokacije i taj projekat će uskoro biti završen.